یکشنبه، اردیبهشت ۰۸، ۱۳۹۲

انتشار اثر جزنی؟ یا دفن اثر جزنی؟!

اکبر تک دهقان
28 آوریل 2013- 8 اردیبهشت 1392
 
در تاریخ 18 اردیبهشت 1388- 8 مه 2009، وبسایت "عصر نو" در نشانی زیر، از انتشار اثر گم شده ای از بیژن جزنی خبر داد.*1 این اثر تحت عنوان "انقلاب مشروطیت ایران؛ نیروها و هدفها"- پایان نامه تحصیلی او در رشته فلسفه و علوم تربیتی از دانشگاه تهران-، طبق اطلاعات جسته گریخته موجود، در سال 1341 تدوین شده است. اطلاعات دیگری از دریافت مدرک لیسانس فلسفه و علوم تربیتی توسط نویسنده بر اساس همین پایان نامه در سال 1345 و پس از آزادی بیژن جزنی از زندان 9  ماهه  در انتهای سال 1344 خبر میدهد. *2
 
انتشار اثر فراموش شده ای از بیژن جزنی، نمیتوانست موجب خوشنودی علاقمندان به آثار او و تاریخ سازمان چریکهای فدایی خلق، همچنین اطلاع دوستداران تاریخ معاصر کشور از نحوه تلقی و درک چپ انقلابی جدید از انقلاب مشروطیت نشود. پایان نامه دانشگاهی بیژن جزنی، زیر نظر استاد او، دکتر غلامحسین صدیقی (1370-1284)، تهیه شده است. صدیقی از چهره های جنبش ملی و وزیر در دولت محمد مصدق، همچنین از بنیانگذاران اصلی "مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران" (بعدها: دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران) بود. از این رو، اثر فوق بنوعی بازتاب دهنده دیدگاه جناحی از بورژوازی ملی ایران دهه 20 شمسی، پیرامون ماهیت و نیروهای محرکه انقلاب مشروطیت هم هست.
 
نگارنده در اینجا، مدتی پس از انتشار خبر فوق، دست به ارسال یک ای- میل، به نشانی "انتشارات فروغ" در شهر کلن آلمان زد- همان نشانی ای که در ذیل مطلب معرفی انتشار اثر در وبسایت مورد اشاره درج شده بود. طی ای- میل فوق، ضمن ابراز علاقمندی به تهیه اثر و همچنین کتاب دیگری در باره بیژن جزنی (جُنگی در باره ...")، آدرس کامل و شماره تلفن همراه خود را نیز اضافه کرده، خواهان اعلام چگونگی پرداخت پول کتابهای درخواستی شدم.
 
پس از چند روز، از نشانی "انتشارات فروغ- کلن" یک ای- میل دریافت کردم. فرستنده ای- میل، با زبانی خشک و غیرعلاقمند، بدون هیچ توضیحی از مشتری کتاب خواسته بود، که شماره تلفن ثابت خانه را هم  ارسال کند؟! فرستنده ای- میل مزبور، هیچ اشاره ای هم به نحوه چگونگی پرداخت پول کتابهای درخواستی نکرده بود- یعنی سوال مطرح شده از موضع حسن نیت را هم، بی پاسخ گذاشته بود. برای نگارنده که در گذشته بیش از سهم متوسط یک شهروند کشور خود، با پلیس و بازجویی سر و کار پیدا کرده بود، چنین درخواستی از سوی یک مؤسسه انتشاراتی در شرایطی دموکراتیک، آنهم در پاسخ به درخواست خرید آثار بیژن جزنی عجیب بود. پس از اندکی محاسبه سود و زیان تماس با جماعتی که ممکن بود به سازمان "اکثریت" نزدیک باشند، از ادامه مکاتبه صرفنظر کرده، عطای خرید اثر بیژن جزنی را به لقای ارضاء تمایلات سرکوبگرانه یک دلال سبزه میدانی بخشیدم.
 
علیرغم دریافت پاسخ کارشناسی دندانشکن ذکر شده اما، اشتیاق دسترسی به کتاب مزبور فروننشست. پس از چندی دست به ریسک تازه ای زده، به نشانی دیگری که در ذیل معرفی نامه اثر در نشانی اینترنتی فوق آمده بود، یعنی نشانی "سازمان اتحاد فداییان خلق" مراجعه کرده، یک ای - میل کم و بیش با همان مضمون قبلی ارسال کردم. "سازمان" مزبور اصلاً به ای- میل ارسالی پاسخ نداد! آفرین، اینهم از جواب دندانشکن دوم! *3
 
این نتیجه تلاش برای  تهیه اثری از بیژن جزنی، از سازمان مزبور و شرکت انتشاراتی نزدیک  به آن در قرن بیست و یکم و در شهری بزرگ در آلمان بود. این درحالی است، که خود انتشاراتی و سازمان مزبور، از چاپ اثر خبر داده، برای آن تبلیغ نموده، نشانی و آدرس معرفی کرده بودند.
 
شرکت"انتشارات فروغ" در کلن، باید حداقل نظیر یک شرکت انتشاراتی در جهنم اسلامی، ضمن استقبال از تمایل به خرید کتاب و تشکر از ارسال آدرس و شماره تلفن با قابلیت دسترسی به مشتری، قیمت دو کتاب درخواستی را جمع زده و اعلام میکرد. سپس ضمن ارسال کتابها به آدرس مشتری و همراه با قبضی که براساس آن باید پول کتابها به حساب بانکی این کتابفروشی واریز میگشت، عمل میکرد. اگر از یک مأمور سابق اداره کتابسوزی طالبان افغانستان در خارج از کشور، یک کتاب درخواست میشد، مطمئنناً قادر بود، بسیار بیش از این شرکت و این "سازمان"، شعور و نزاکت هزینه کند.
 
هم اینک 4 سال است که ظاهراً این "سازمان"، کتاب "انقلاب مشروطیت ایران؛ نیروها و هدفها" را منتشر کرده، اما حتی یک نظر و یا یک خلاصه و یا بحث کوتاه هم از آن منتشر نشده، و یک گزارش ساده هم در شبکه جهانی اطلاعات اینترنتی از آن وجود ندارد. یعنی حتی یک نفر از فعالین سیاسی و یا علاقمندان به تاریخ معاصر و تاریخ سازمان، آن را دریافت نکرده و نخوانده است؟! آیا شایسته حتی چند خط ردیه و تأییدیه هم نبوده است؟! از کتاب فوق، یک نسخه معمولی "پی دی اف "PDF هم که موجود نیست- احتمالاً در این صورت، "انتشارات فروغ" به دادگاه شهر کلن شکایت میکرد! پس تا اینجا باید با اطمینان اعلام کرد: این جریان، اثری ارزشمند از چهره اصلی چپ انقلابی ایران، پیرامون مهمترین رویداد قرن بیستم این کشور را به معنی واقعی کلمه دفن کرده است. سپردن انتشار اثر مهمی از بیژن جزنی به گروه مصطفی مدنی، چیزی جز گماردن روباه برای نگهبانی از مرغدانی نبوده است- حداقل بعد از گذشت 4 سال؛ که روباه همچنان در قید حیات است، اما خبری از مرغها نیست!
 
این شرم آور است، که طی 34 سال، اینهمه "شخصیت" و "سازمان" از نام و عنوان بیژن جزنی و فدایی نان میخورند، اما تاکنون حاضر و قادر نشده اند، یک نسخه اینترنتی از اثر بیژن جزنی را که ظاهراً منتشر هم شده، در محیط اینترنت و در دسترس علاقمندان به تاریخ معاصر کشور و دیدگاههای چپ انقلابی قرار دهند. از اثر مهم یک مبارز ضد سلطنتی در سال 1341، که دانشگاه رژیم کودتایی حتی آن را بمثابه سند علمی برسمیت شناخته، و از عمر آن بیش از 50 سال میگذرد، هنوز یک انتشار اینترنتی وجود ندارد! در حالیکه وبسایتهای وابسته به جریان مدعی چاپ و پخش این اثر، در درج هر مهمل بی ارزش ضدکمونیستی و بعضاً تهوع آوری، با دیگران مسابقه گذاشته اند.
 
از ترور بیژن جزنی توسط دژخیمان رژیم پهلوی، 38 سال سپری شد و این فرصت و مناسبتی بود و هست، که اثر به غارت رفته چهره اصلی بزرگترین و مؤثرترین سازمان چپ 60 سال اخیر، "انقلاب مشروطیت ایران؛ نیروها و هدفها"، منتشر شده و در دسترس هزاران نفر در ایران و خارج از کشور که برای دیدگاههای او در شناخت تاریخ معاصر کشور ارزش قائل هستند، قرار میگرفت.
 
-----------------------------------
توضیحات
 
*1- عنوان اصلی کتاب، آنطور که بر جلد آن نیز منقش است، "انقلاب مشروطیت ایران؛ نیروها و هدفها" نام دارد. در حالیکه در منبع وبسایت "عصر نو"، تحت عنوان "نیروها و هدفهای انقلاب مشروطیت ایران" درج و معرفی شده است. تفاوت خیلی کم، اما صفر نیست. احتمالاً اما این جابجایی، ناشی از سهل انگاری سایت "وزین"! نامبرده است.
 
 
۱۸ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۰۸ مه ۲۰۰۹
 
کتاب "نيروها و هدف‌های انقلاب مشروطيت ايران"
نوشته‌ بيژن جزنی منتشر شد.
 
*3- شکل وبسایت "سازمان اتحاد فداییان خلق ایران"، طی یک سال اخیر، تغییر کرده است. عناوین و تصاویر قدیمی مربوط به "برگی از تاریخ" (ستون راست پایین) که به نسخه اینترنتی آثار بیژن جزنی و جلد کتاب و معرفی اثر "نیروها و هدفهای انقلاب مشروطیت ایران" (ستون سمت چپ پایین) مربوط بودند، همچنان در این وبسایت موجود هستند. اما شما با کلیک بر آنها، نه نظیر سایت قبلی با نسخه "پی دی اف PDF" این آثار و یا معرفی کتاب بالا، بلکه با همان تصاویر در یک صفحه خالی مواجه میشوید! این باید تنها مزیت و دلیل ایجاد سایت جدید این "سازمان" بوده باشد!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
در صورت امکان، شما میتوانید از تداوم این فعالیت با کیفیت بهتر و کمیت بیشتر، حمایت مالی کنید. pouyane50@yahoo.de

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر